Här kan du läsa om hur det är att bo i Brf Bellman i Uppsala och om hur föreningen fungerar
Föreningens fastigheter, Löten 11:1 - 11:5 och 11:13- 11:15 bebyggdes 1966–1968 och är belägen i Uppsala kommun. På fastigheten finns 17 bostadshus innehållande 396 lägenheter och 16 lokaler, varav 1 lägenhet och samtliga lokaler är hyresrätter. Dessutom finns 188 garage och 130 p-platser. Total bostadsyta är 32 439 kvm. Totala lokalytan är 374 kvm
Bostadsrättsföreningen är en ekonomisk förening där medlemmarna tillsammans äger föreningens tillgångar och skulder. Alla har ansvar för sin lägenhet men också för fastigheten som sådan, hus och utemiljö. Som medlem i föreningen har man insyn i föreningens ekonomi och förvaltning av den gemensamma egendomen.
Huvudregler för föreningen, medlemskap och medlemsansvar är lag- och stadgebundna. Bostadsrättslag, föreningens stadgar och medlemsmötesbeslut är vad en medlem i föreningen förbinder sig att följa.
Egna lägenheten
Som bostadsrättshavare äger du inte din lägenhet i juridisk mening. Det är föreningen som är lagfaren ägare till både huset och marken. Som bostadsrättshavare är du delägare och medlem i föreningen med nyttjanderätt till din lägenhet. Du har rätt att inom ramen för stadgarnas bestämmelser göra förändringar i lägenheten, hyra ut den eller belåna den.
Du kan sälja din bostadsrätt när du vill och styrelsen får inte ha några synpunkter på priset. Däremot ska styrelsen godkänna köparen som medlem. Du kan, om särskilda skäl föreligger, få rätt att hyra ut din lägenhet i andra hand under begränsad tid. Andrahandsuthyrningar ska alltid godkännas av styrelsen.
Underhållsansvar
Till det som bostadsrättshavaren svarar för räknas i allmänhet bland annat underhåll av lägenhetens ytskikt, väggar, golv och tak, s k inre underhåll.
Föreningen har underhållsansvaret för yttre underhåll samt ledningar för avlopp, el och vatten samt ventilationskanaler som föreningen försett lägenheten med och som inte är synliga i lägenheten.
Styrelsen
Styrelsen företräder föreningens medlemmar och arbetar således för medlemmarnas och föreningens bästa.
Det är styrelsen uppgift att förvalta och utveckla föreningens egendom – utifrån stadgar och underhållsplan. I begreppet förvaltning ryms både små och stora arbetsuppgifter. Det kan vara allt från att hälsa nyinflyttade medlemmar välkomna, till administrativ och teknisk förvaltning.
Föreningsstämma
En gång om året håller föreningen ordinarie föreningsstämma. Den måste hållas innan maj månads utgång och du är då med och beslutar om bland annat kostnader och service i din boendemiljö.
Föreningsstämman är det högsta beslutande organet i bostadsrättsföreningen. På stämman fattas bland annat beslut om
Det är styrelsens uppgift att kalla till årsstämman. Denna kallelse innehåller tydlig information om de ärenden som ska tas upp på stämman. Även ärenden som enligt stadgarna är obligatoriska ska framgå av kallelsen. Kallelse till årsstämma kan ske tidigast fyra veckor och senast två veckor innan själva föreningsstämman.
På Stämman redogör styrelsen för sitt verksamhetsår och medlemmarna får ställa frågor, fatta beslut i olika frågor samt välja styrelse.
Rösträtt
Största möjligheten att som medlem göra sin röst hörd och ta upp frågor, har man på årsmötet.
Extra föreningsstämma
Utöver ordinarie föreningsstämma kan det också bli aktuellt att hålla en extra föreningsstämma. Vanligtvis är det styrelsen som anser att extrastämma behövs. Detta kan ske när till exempel ett ärende enligt stadgar eller lag kräver ett stämmobeslut eller att styrelsen i linje med aktsamhetsprincipen vill att alla medlemmar i föreningen ska fatta ett viktigt beslut.
Ansvar
Om man som medlem inte följer sina skyldigheter har föreningen möjlighet att ingripa. Vid allvarligare regelbrott kan föreningen enligt bostadsrättslagen och föreningsstadgarna säga upp en medlem men i de flesta fall har dock bostadsrättshavaren möjlighet att rätta till det som blivit fel.
Uppsägning kan ske om:
2 990 besökare sedan 2024-05-30