För avfallshanteringen har föreningen
Se beskrivningar nedan på hur hantera
I miljöhusen får man INTE lämna
I containern får man INTE lämna
Det är medlemmens ansvar att själv frakta det till en Återvinningscentral
Skälet till att vi poängterar vikten av att sortera rätt, är att föreningen får dryga böter om det hittas felsorterat farligt avfall eller elavfall i miljöhusen eller i containern. Föreningen får betala mellan 2.500 till 5.000 kr per felsorterat.
Bra länkar för mer information | |
---|---|
Mer detaljerad info hur sortera avfall | Sorteringsguide |
Lista på återvinningscentraler i Uppsala | Här finns återvinningscentraler |
Info från Uppsala vatten | Info om återvinningscentralerna i Uppsala |
Farligt avfall FÅR INTE lämnas i miljöhusen eller i Containern. Exempel på farligt avfall är:
Det är medlemmens ansvar att själv frakta det till en Återvinningscentral.
För elavfall har vi två stålburar som står uppställda bredvid containern vid gaveln till Bg 78. Elavfall är allt som har sladd och/eller batteri som t.ex.
Detta får ni INTE lämna här
Det är medlemmens ansvar att själv frakta det till en Återvinningscentral.
För skrymmande avfall har vi en Container som står vid gaveln till Bg 78 och ska användas för enstaka skrymmande material som medlem vill slänga.
Containern får INTE användas för
Det är medlemmens ansvar att själv frakta det till en Återvinningscentral
I miljöhusen tillämpar vi källsortering och har separata kärl för följande avfallstyper
Det här kan du lägga i matavfallet
Det här händer sedan
Behandlas i biogasanläggning och blir fordonsgas till bilar och stadsbussar samt biogödsel till lantbruket.
Det här kan du lägga i restavfallet
Det här händer sedan
Restavfallet förbränns och värmen som utvinns vid förbränningen används sedan till fjärrvärme och vattenuppvärmning för våra bostäder i Uppsala. Svenska avfallsförbränningsanläggningar producerar varje år fjärrvärme till cirka 700 000 villor.
Det här kan du lämna
Tänk på!
Vadderade kuvert sorteras som pappersförpackningar och vanliga kuvert som restavfall (brännbart).
Det här händer sedan
Papperet sorteras och skickas vidare till pappersbruken där det blir nytt hushålls-, toalett- och tidningspapper. Genom att återvinna papper sparar vi drygt 60 procent energi jämfört med att tillverka papper av nya fibrer. Ett ton returpapper motsvarar 14 normalstora träd.
Rena pappersförpackningar och kartonger. Till exempel:
Tänk på
Minst hälften av pappersförpackningen ska bestå av papper. Det gäller endast förpackningar där det inte går att separera materialet. Skölj ur förpackningarna med lite kallt vatten. Platta till och vik ihop dem.
Det här händer sedan
Förpackningarna finsorteras och packas i balar. Därefter skickas avfallet till pappersbruken där det blir nya förpackningar och ytterhöljen på gipsskivor. Pappersfiber kan återvinnas upp till sju gånger innan den är utsliten. Sedan förbränns fibern och blir ny energi.
Hit räknas både mjuka och hårda plastförpackningar. Till exempel:
Tänk på
Det är endast plast som används som förpackningsmaterial som ska läggas här. All övriga plast som bunke, plastglas, plastlister, plastmöbler etc sorteras som brännbart. Sortera kapsyler, lock och korkar som inte är av plast separat.
Det här händer sedan
Plastförpackningar är vanligtvis gjort av olja. För varje kilo plast som återvinns spar vi en liter olja och två kilo koldioxid. I Sverige använder vi ungefär 17 kilo per person och år. Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen har brutits ner. Genom att den till återvinning kan den i stället bli en ny flaska, en diskborste eller ett staket.
Till exempel:
Det här är inte metallförpackningar
Det här händer sedan
Järn och aluminium skiljs åt med hjälp av magneter. Metallerna smälts sedan ned och används för tillverkning av nya produkter. Om alla aluminium- och stålförpackningar i Sverige källsorteras sparar det energi som räcker till att värma upp 13 900 småhus per år.
Tänk på att sortera förpackningarna i ofärgat eller färgat glas.
Tänk på
Porslin, speglar eller kristallglas, glasprydnader, dekorativa glasburkar och glaskeramik ska inte läggas i behållaren, utan lämnas till återvinningscentralen. Dricksglas är så kallat "härdat glas" och i tillverkning av dricksglas, fönsterrutor och glasföremål tillsätter man ofta tungmetaller för att göra dem tåligare. Dessa material förstör återvinningen av glaset om de blandas med glasförpackningar. De ska lämnas på återvinnings-centralen
Det här händer sedan
Det insamlade glaset pulveriseras eller krossas. Sedan skickas materialet vidare till glasbruken, där det blir nytt glas eller isolering i våra hus. Genom att återvinna glas sparar vi cirka 20 procent energi jämfört med att tillverka glas av ny råvara. Glas kan återvinnas hur många gånger som helst!
20 009 besökare sedan 2024-05-30